"România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială." - Constitutia Romaniei, revizuita si republicata in 2003
Suntem in martie, luna femeilor si tocmai acesta este motivul pentru care m-am gandit sa abordez discriminarea impotriva femeilor. Alegerea mea nu este deloc intamplatoare. Fiind studenta in ultimul an la facultatea de Administratie Publica, am vazut multe cazuri in care femeile sunt discriminate atunci cand vor sa faca parte din viata politica, si nu numai. In Romania, femeile nu ocupa nici 10% din locurile din Parlament. De asemenea, institutiile importante ale tarii sunt conduse de barbati. Este unul dintre motivele serioase pentru care ma gandesc sa ma reprofilez catre alt domeniu.
De-a lungul istoriei, femeia a fost mai mereu discriminata fata de barbati. Cred ca lucru acesta se intampla cu precadere in Romania, dovada ramanand faptul ca exista tari din lume care sunt conduse de femei. In timpul campaniei electorale, am auzit o multime de opinii conform carora o femeie nu are ce cauta la conducerea statului. Am auzit astfel de idei exprimate si de femei, nu doar de barbati.
Exista situatii in care femeile sunt puse sa aleaga intre o cariera si a da nastere unui copil, ceea ce mi se pare extrem de grav. Cat timp ele reusesc sa isi duca la bun sfarsit sarcinile, nu ar trebui sa existe motive pentru care angajatorii sa se gandeasca la concedierea acestora. Aceasta problema se intalneste si la interviurile de angajare. In momentul in care declari ca ai un copil sau mai multi, angajatorul se schimba la fata, iar uneori spune ca nu corespunzi postului respectiv.
Din nefericire, lumea moderna nu a venit si cu o egalitate desavarsita intre femei si barbati. Mai mult de atat, exista state in care femeile sunt tratate precum niste sclave, insa speram ca acest lucru sa se imbunatateasca, iar ele sa nu mai fie privite ca fiind inferioare barbatilor. Tocmai de aceea, a venit timpul sa schimbam ceva. Astfel, a aparut proiectul numit "Reteaua Bono Anti discriminare", Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, Fondul ONG în România.
Proiectul este realizat de Centrul de actiune pentru egalitate si drepturile omului (ACTEDO) si are un buget in valoare de 59,592.68 EUR.
Proiectul se va desfasura la Cluj, dar sper ca in viitor sa-l putem gasi in toate judetele tarii deoarece avem mare nevoie de el. Proiectul este valabil pentru judetele Mures, Cluj, Bistrita-Nasaud si urmareste crearea unei retele Bono Pro de avocati care sa ofere reprezentare juridica si asistenta. Proiectul urmareste sa ajute la cresterea gradului de constientizare asupra problemelor de discriminare si la imputernicirea grupurilor vulnerabile pentru a putea de beneficia de drepturile lor fundamentale.
Acest proiect se adreseaza tuturor persoanelor expuse la toate formele de discriminare. Pentru mai multe detalii, accesati site-ul cu singur click pe poza.
Impreuna putem castiga lupta impotriva discriminarii!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu